Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-30@10:08:13 GMT

ظروف تاریخی حرم مطهر در موزه رضوی نگهداری می شود

تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۶۲۹۱۳۱

ظروف تاریخی حرم مطهر در موزه رضوی نگهداری می شود

قیصری نیک گفت:قدح، ابریق و گلابدان ‌های نفیس تاریخی حرم مطهر حضرت رضا(ع) که قدمت آن به عهد تیموریان، قاجار و صفوی می‌رسد، در موزۀ آستان قدس رضوی در معرض نمایش است که از مهم‌ترین آن‌ها قدح مسی مزین به صلوات خاصۀ حضرت رضا(ع) است.

«مهدی قیصری نیک» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد به معرفی ظروف قدیمی مسی و برنجی قلم‌زنی‌شده حرم مطهر به قدمت دورۀ تیموریان، قاجاریه و صفویه که اکنون در موزه در معرض نمایش قرار دارد، پرداخت و گفت: قدح مسی قلم‌زنی‌شده و منقوش مزیّن به کتیبۀ صلوات خاصۀ حضرت رضا(ع) یکی از این ظروف است که از ارزش تاریخی بالایی برخوردار است، در قسمت بالای بدنۀ این قدح، یک نوار کتیبۀ صلوات خاصه به پهنای هشت سانتی‌متر قرار دارد و به دست حاج علی کتابعلی در سال ۱۱۷۲ خورشیدی به حرم رضوی اهدا شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

معاون موزه‌ های سازمان کتابخانه‌های آستان قدس رضوی به گلابدان فولادی به قدمت قرن نهم هجری اشاره کرد که هنر فولادکاری ایران در دورۀ تیموریان را به رخ می‌کشد و افزود: این ظرف نفیس، به شکل گنبد اماکن متبرکه به‌صورت یکپارچه ساخته شده و سازندۀ آن، برای حفظ بوی خوش مایع درون آن و زیبایی بدنه، از تعبیه‌کردن در بر روی ظرف خودداری کرده و آن را بر روی دسته کار گذاشته است.

 

وی با بیان اینکه ابتدای لولۀ این گلابدان، به سر حیوانی شبیه است که دهان خود را گشوده تا مایع معطر از آن بیرون بریزد، ادامه داد: غیر از نوارهای برجسته‌ای که در دو طرف دسته و انتهای لوله وجود دارد، زینت دیگری بر روی آن دیده نمی‌شود و رمز زیبایی آن در سادگی است.

 

قیصری‌نیک به ابریق فولادی که در سال ۱۱۲۷ هجری قمری در اصفهان ساخته شده است و اوج هنر فولادکاری ایران را در عصر صفویه نشان می‌دهد، اشاره کرد و گفت: این ظرف شلجمی با گل ‌و برگ ‌های برجسته و ظریف و تزیینات گل‌های نیلوفر و محمدی، خطوط خوش روی بدنه، ظرافت ساخت و دقت در کنده‌کاری‌ها اعجاب‌انگیز است و تراش زیبای گردن ظرف، شبکه‌های ظریف روی دسته و ظرافت نقش‌و‌نگارهای کنده‌کاری‌شده، از امتیازات خاص آن است.

 

معاون موزه‌ های سازمان کتابخانه‌ها ی آستان قدس رضوی ادامه داد: بر روی لولۀ آن، تزیینی شبیه به فلس‌های مضاعف ماهی به چشم می‌خورد و درون ترنجی در زیر لوله نام سازندۀ آن، «فیض‌الله شوشتری» به خط ثلث زیبا و به‌صورت برجسته درج شده است و در زیر دسته با خط نستعلیق خوش، نام «اسماعیل جبادار» و در اطراف گل‌وبرگ‌ها به خط نسخ خوش نام واقف (سلطان‌حسین) و محل استفادۀ آن مشاهده می‌شود.

 

قیصری ‌نیک به برخی ظروف دیگر به‌ نمایش ‌درآمده در موزه اشاره کرد و یادآور شد: ابریق و لگن برنجی قلم‌زنی‌شدۀ فیروزه‌نشان دورۀ قاجار اهدایی جمعی از خدّام آستانۀ رضوی در سال ۱۲۷۲ خورشیدی، لگن برنجی کنده‌کاری‌شدۀ مشبّک با مجسمۀ پرنده، گلابدان نقره‌ای با تزیینات برجسته، گلابدان مسی قلم‌زنی‌شده و کتیبه‌دار دورۀ قاجار، و قدح بزرگ مسی نقره‌کاری و قلم‌زنی‌شدۀ پایه‌دار دورۀ معاصر دارای کتیبه به خط نسخ از دیگر آثار ارزشمند موزۀ رضوی است.

پایان پیام/483

منبع: شبستان

کلیدواژه: موزه حرم مطهر رضوی اشیا تاریخی آستان قدس رضوی قلم زنی بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۲۹۱۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازدید رایگان از موزه‌های سیستان و بلوچستان ویژه معلمان و اساتید

ایسنا/سیستان و بلوچستان مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان از بازدید رایگان موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی استان همزمان با روز معلم خبر داد.

محمدهادی طهرانی‌مقدم در گفت وگو با ایسنا، اظهار کرد: همزمان با روز معلم، بازدید از موزه ها، پایگاه‌ها و اماکن تاریخی برای معلمان و اساتید دانشگاهی رایگان خواهد بود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان افزود: در حال حاضر در استان ۶ موزه فعال است و محوطه‌ها و پایگاه های تاریخی نیز پذیرای بازدید کنندگان خواهد بود.

وی افزود: موزه خاک در روستای کلپورگان به عنوان تنها موزه زنده دنیا که سفال به صورت کاملاً دستی، بدون چرخ سفالگری و توسط زنان بلوچ ساخته می‌شود نیز پذیرای گردشگران و بازدیدکنندگان است.

به گفته طهرانی‌مقدم، موزه مردم‌شناسی سیستان نیز یکی از مهم‌ترین موزه‌های استان و اماکن دیدنی شهرستان زابل است که به معرفی فرهنگ و تمدن غنی اهالی استان به‌ خصوص مردمان شهر سوخته می‌پردازد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت‌ماه، معلم‌ها و اساتید دانشگاهی می‌توانند از موزه‌ها، پایگاه‌های میراثی و اماکن ‌تاریخی به صورت رایگان بازدید کنند.

وی تصریح کرد: موزه منطقه‌ای جنوب‌شرق واقع در بولوار شهید مطهری زاهدان نیز در این روز از ساعت ۹ صبح تا ۱۷ برای بازدید دایر خواهد بود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بازدید مدیران صدای رسانه ملی از طرحهای عمرانی حرم رضوی
  • خرید بلیت موزه‌های مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران اینترنتی شد
  • بازدید رایگان از موزه‌های سیستان و بلوچستان ویژه معلمان و اساتید
  • بازدید رایگان معلمان و اساتید از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی
  • موزه مردم شناسی رختشویخانه - زنجان
  • لزوم بازشناسی بقیع به جهان اسلام
  • نمایش آثار جدیدی از ارادت هنرمندان در موزه رضوی
  • سالانه بیش از ۱۵۰۰ قطعه پرنده وحشی در خراسان رضوی تیمار می‌شود
  • بازدید ۷۰ هزار نفر از موزه‌ های حرم مطهر رضوی
  • ۷۰ هزار نفر از موزه‌های حرم مطهر رضوی دیدن کردند